Opened 8 years ago

Last modified 8 years ago

#3609 accepted defect

Write: Characters with accents can't be recognized after save and load in new instance

Reported by: godiard Owned by: humitos
Priority: Unspecified by Maintainer Milestone: Unspecified
Component: Write Version: Unspecified
Severity: Unspecified Keywords:
Cc: humitos, lionel@… Distribution/OS: Unspecified
Bug Status: Unconfirmed

Description

After saving a file in Write activity, when load the same file the accented characters are all wrong.

Reported by: Lionel Laské lionel at olpc-france.org

[1] http://olpc-france.org/download/accent_1.png

[2] http://olpc-france.org/download/accent_2.png

Example file:

http://olpc-france.org/download/Test%20accents.odt

Attachments (2)

Test accents2.odt (9.8 KB) - added by AlanJAS 8 years ago.
test 2
Screenshot of _Write Activity_.png (23.4 KB) - added by humitos 8 years ago.

Download all attachments as: .zip

Change History (13)

Changed 8 years ago by AlanJAS

test 2

comment:1 follow-up: Changed 8 years ago by AlanJAS

Try the new file attached.. The accents of the second line appears good?

comment:2 in reply to: ↑ 1 Changed 8 years ago by humitos

  • Cc humitos added

Replying to AlanJAS:

Try the new file attached.. The accents of the second line appears good?

Yes. What did you do?

I tested these files in Writer 79 - Fedora 16 and I see the first line with the wrong characters and the second one is correct :)

comment:3 Changed 8 years ago by humitos

  • Cc lionel@… added
  • Owner changed from godiard to humitos
  • Status changed from new to accepted

I need more information about this issue.

Lionel, can you tell me step-by-step how to reproduce this problem?

Take a look what I did (XO 1.5 os10):

  1. Switch my XO to French (France) - from "My settings"
  2. Open Write
  3. Write:
    c’est l’été à noël de ce côté ci de l’hémisphère
    
  4. Export your job in all the available formats (rtf, html, txt, pdf)
  5. Close Write
  6. Open Write again from the Home view

I see the characters properly

  1. Close Write
  2. Open one of the exported files from the Journal

I see the characters properly on all the formats.

comment:4 Changed 8 years ago by humitos

Related issue: #2554

comment:6 follow-up: Changed 8 years ago by llaske

Here what I've done (XO 1.5 - 883 - Sugar 0.94.1 - Write 77)

1) Switch XO to French (France) - from "My settings"
2) Open Write
3) Write:

c’est l’été à noël de ce côté ci de l’hémisphère

4) Close Write (giving a new name on the Journal)
5) Open Write again from the Home view

Characters are wrong

comment:7 in reply to: ↑ 6 Changed 8 years ago by godiard

Replying to llaske:

Here what I've done (XO 1.5 - 883 - Sugar 0.94.1 - Write 77)

Thanks llaske, it's possible to you try with in the last development version? http://build.laptop.org/12.1.0/os11/

comment:8 Changed 8 years ago by llaske

Tried on XO 1.0 - 12.1.0 - Write 79

No more luck on this configuration.
Same issue.

comment:10 Changed 8 years ago by walter

Seems like the sensible thing to do.

comment:11 Changed 8 years ago by humitos

I test this again on XO 1.75 os13 using DejaVu LGC Sans and it worked properly. So, should change the default font to this one?

Changed 8 years ago by humitos

Note: See TracTickets for help on using tickets.